Index

Heldring Business School

Hoofdstuk 2 Ons onderwijs

2.1 Onderwijsaanbod

In vier leerjaren begeleiden we onze leerlingen naar een vmbo-diploma. We hebben de vmbo-periode verdeeld in een tweejarige onderbouwperiode en een tweejarige bovenbouwperiode. Aan het begin van het schooljaar doen we een nulmeting voor Nederlands, Engels en rekenen in leerjaar 1. Hiermee kan het beginniveau van elke leerling ingeschat worden en zo nodig direct hulp worden ingezet. Vervolgens maken de leerlingen uit leerjaar 1 t/m 3 jaarlijks in juni nog een toets om de ontwikkeling te monitoren.

In de eerste twee leerjaren leggen we de basis voor het programma van de bovenbouw. In de bovenbouw maken de leerlingen keuzes die samenhangen met de gekozen profielen, of stromen zij door naar de theoretische leerweg/mavo. We hebben aandacht voor vakoverstijgende programmaonderdelen zoals next level en debatteren.

2.2 Onderwijstijd

De overheid heeft vastgelegd op hoeveel uren onderwijs de leerlingen recht hebben. De inspectie ziet hier ook op toe. Lessen, maar ook bijvoorbeeld theater- of museumbezoeken vallen onder de onderwijstijd.

Uiteraard proberen we lesuitval zoveel mogelijk te vermijden. Soms is dit onmogelijk, bijvoorbeeld op een moment dat een docent ziek is. Dan kan het een enkele keer voorkomen dat een les niet kan doorgaan. De leerlingen worden dan onder begeleiding van de conciërge en de schoolcoach opgevangen in de aula.

2.3 Lessentabellen

Lessentabel onderbouw
Vak1 Basis1 Kader1 TL2 Basis2 Kader2 TL
Nederlands544444
Engels333333
Spaans-22-22
Geschiedenis112222
Aardrijkskunde222111
Economie111222
Wiskunde333333
Maatwerk wiskunde111111
Rekenen211211
Natuur- en scheikunde---111
Biologie2,52,52,52,52,52,5
ICT111111
Lichamelijke opvoeding222222
Fitness111222
Beeldende vorming222222
Verzorging---111
Mentoruur222111
Loopbaanoriëntatie---111
Mentorgesprek111111
Next level222222
Lessentabel bovenbouw / Basisgerichte leerweg
Vak3 basis Z&W3 basis E&O4 basis Z&W4 basis E&O
Nederlands4444
Engels3333
Geschiedenis3---
Economie-3-4
Wiskunde-344
Maatwerk wiskunde-111
Rekenen2111
Biologie3-4-
Lichamelijke opvoeding2222
CKV22--
Maatschappijleer22--
Mentoruur1111
Mentorgesprek1111
Beroepsgerichte vakken8888
Keuzevakken331,51,5
Lessentabel bovenbouw / Kadergerichte leerweg
Vak3 kader Z&W3 kaderE&O4 kader Z&W4 kader E&O
Nederlands4444
Engels3333
Geschiedenis3---
Economie-3-4
Wiskunde-344
Maatwerk wiskunde-111
Rekenen2111
Biologie3-4-
Lichamelijke opvoeding2222
CKV22--
Maatschappijleer22--
Mentoruur1111
Mentorgesprek1111
Beroepsgerichte vakken8888
Keuzevakken331,51,5
Lessentabel bovenbouw / Theoretische leerweg
Vak3 tl4 tl
Nederlands44
Engels33
Geschiedenis33
Maatwerk geschiedenis-1
Economie44
Wiskunde34
Maatwerk wiskunde11
Rekenen11
Biologie44
Maatwerk biologie-1
Lichamelijke opvoeding22
CKV2-
Maatschappijleer2-
Mentoruur11
Mentorgesprek11
Beroepsgerichte vakken88

2.4 Loopbaanoriëntatie en -begeleiding

LOB staat voor loopbaanoriëntatie en -begeleiding. Loopbaanoriëntatie omvat alles wat een leerling helpt zich voor te bereiden op de toekomstige studierichting of baan. Vanaf klas 1 wordt hier aandacht aan besteed. In het rooster van klas 2 is een speciaal lesuur LOB opgenomen. In dit lesuur ontdekken ze welke richting het beste bij ze past en waarom. Aan het eind van leerjaar 2 moeten de tweedeklassers immers kiezen in welk profiel ze doorwillen gaan in de bovenbouw. In klas 3 en 4 zit de loopbaanbegeleiding grotendeels verweven in de lesmethode. Maar ook stages, sollicitatietrainingen, beroepskeuzetesten en informatiebijeenkomsten dragen daaraan bij. De mentor, de decaan en de vakdocenten hebben een adviserende en begeleidende rol in LOB. Daarnaast bieden we in de onderbouw Next Level uren. Hierin maken de leerlingen kennis met verschillende sectoren en beroepen. Ze kunnen kiezen voor praktijkvakken als Food & Cooking, Beauty & Health, Sport & Health, Research & Environment, Creativity & Innovation en Business & Technology.

2.5 Bovenbouw

In de bovenbouw volg je het profiel Economie & Ondernemen of Zorg & Welzijn. In deze sectoren zijn steeds meer ondernemers werkzaam. Je leert dan wat er binnen die sector nodig is om later succesvol te ondernemen. Een profiel is altijd een combinatie van theorie en praktijk. Wat de profielen voor de leerlingen zo leuk maakt, is dat zij meer mogen kiezen en dat zij meer kansen krijgen om te onderzoeken welke vervolgopleiding en welk beroep het beste bij hen past.

2.5.1 Profiel Economie & Ondernemen

Op de afdeling Economie & Ondernemen (E&O) staat het werken in een (eigen) onderneming centraal. Alle aspecten van het bedrijf komen aan bod: retail & styling, service & sales, stock & supplies en office & support. Dit profiel wordt zowel op BBL- als op KBL-niveau aangeboden.

Bij Economie en Ondernemen leer je de fijne kneepjes van het ondernemerschap: creativiteit, flexibiliteit, commercieel inzicht en doorzettingsvermogen. “Gewoon” Engels spreken, maar ook business Engels, jezelf succesvol presenteren, businessplannen schrijven en in gesprek gaan met de bank. Je leert niet alleen uit boeken, maar vooral ook door te doen. Je voert daarom onder andere werkopdrachten uit in onze winkel en ons magazijn of in de administratie- en vergaderruimte. Wij koppelen je aan echte ondernemers en laten je ervaring opdoen in de praktijk. Zo is de stage ook een belangrijk onderdeel van het programma. Dit profiel bestaat uit algemeen vormende vakken (avo-vakken), het beroepsgerichte profielvak en beroepsgerichte keuzevakken.

De avo-vakken

Welk profiel de leerling ook kiest, de leerling krijgt in ieder geval Nederlands, Engels, maatschappijleer, lichamelijke oefening en ckv. Daarbij volgt de leerling nog twee avo-vakken die samenhangen met dit profiel: economie en wiskunde.

Het beroepsgerichte profielvak

Het beroepsgerichte profielvak is het ‘vaste’ deel dat alle leerlingen van Economie & Ondernemen volgen. Dit is verplicht. De leerling leert hier de basiskennis en de basisvaardigheden die hij/zij nodig heeft om in een beroep of werkveld goed te functioneren.

Vanaf augustus 2024 wordt het ‘oude profiel Economie & Ondernemen’ landelijk vervangen door het ‘nieuwe profiel Economie & Ondernemen’. Dit betekent voor de leerlingen uit leerjaar 3 dat zij de vakken uit het nieuwe profiel volgen. De leerlingen uit leerjaar 4 maken hun PTA af volgens het oude profiel. Er is in het nieuwe programma een duidelijke verschuiving naar de retailkant, om zo beter aan te sluiten bij de doorstroommogelijkheden in het mbo en het beroepsperspectief (zie tabel 1).

De beroepsgerichte keuzevakken

In leerjaar 3 en 4 volgen de leerlingen zowel bij de basis- als de kaderberoepsgerichte leerweg vier beroepsgerichte keuzevakken. Wil je meer van het vakgebied economie en ondernemen weten, dan kiest de leerling voor keuzevakken die daar dieper op ingaan. Maar de leerling kan ook kiezen voor keuzevakken die ze kennislaten maken met andere werkvelden of zelfs andere sectoren. Wij vinden het belangrijk dat onze leerlingen keuzes kunnen maken. Dit motiveert en zorgt ervoor dat de leerlingen zichzelf beter leren kennen en zo goede vervolgstappen kunnen maken.

2.5.2 Profiel Zorg & Welzijn

In het beroepsgericht profiel Zorg & Welzijn (Z&W) worden leerlingen gedurende twee leerjaren (klas 3 en klas 4) voorbereid op het werken in verschillende werkvelden, zoals horeca, de zorg of verpleging, uiterlijke verzorging, kinderopvang of in de sportwereld. Dit profiel wordt zowel op BBL- als op KBL-niveau aangeboden.

Werken in zorg en welzijn betekent werken met mensen. Sociaal en communicatief vaardig zijn, respect tonen voor de cliënt/zorgvrager en mantelzorger/naasten/wettelijke vertegenwoordigers is heel belangrijk. Ook belangrijk dat je daadkrachtig en ondernemend op kan treden, goed kan luisteren, initiatief toont en betrouwbaar bent. De helpende zorg en welzijn werkt cliëntgericht wat zich uit in een dienstverlenende, creatieve, proactieve en meedenkende houding. Je leert niet alleen uit boeken, maar vooral ook door te doen. Je voert daarom onder andere werkopdrachten uit op onze verpleegafdeling, het kinderdagverblijf of ons restaurant. Wij koppelen je aan echte ondernemers en laten je ervaring opdoen in de praktijk. Zo is de stage ook een belangrijk onderdeel van het programma. Dit profiel bestaat eveneens uit algemeen vormende vakken (avo-vakken), het beroepsgerichte profielvak en beroepsgerichte keuzevakken.

De avo-vakken

Welk profiel de leerling ook kiest, de leerling krijgt in ieder geval Nederlands, Engels, (medisch) rekenen, maatschappijleer, lichamelijke oefening en ckv. Daarbij volgt de leerling nog twee avo vakken die samenhangen met het profiel: biologie en geschiedenis.

Het beroepsgerichte profielvak

Het beroepsgerichte profielvak is het ‘vaste’ deel dat alle leerlingen van Zorg & Welzijn volgen. Dit is verplicht. De leerling leert de basiskennis en de basisvaardigheden die hij/zij nodig heeft om in een beroep of werkveld goed te functioneren. Het beroepsgerichte gedeelte bestaat uit de volgende profielmodules

  • Mens en gezondheid
  • Mens en omgeving
  • Mens en activiteit
  • Mens en zorg

2.5.3 De keuzevakken voor Economie & Ondernemen en Zorg & Welzijn

De vakken waar je uit kunt kiezen zijn:

  • Facilitaire dienstverlening (enkel voor profiel Z&W)
  • Ondernemen (enkel voor profiel E&O)
  • Officemanagement
  • Welzijn kind en jongere
  • Evenementen
  • Patisserie
  • Marketing
  • Ondersteunen bij sport en bewegen

2.5.4 Theoretische leerweg/ mavo

Heldring Business School biedt een volwaardige opleiding aan in de theoretische leerweg (tl)/ mavo. Deze leerlingen kunnen met het tl-diploma instromen in het mbo op niveau-4 of zij kunnen een havo-opleiding gaan volgen. De leerling volgt in ieder geval Nederlands, Engels, maatschappijleer, lichamelijke oefening en ckv. Daarbij volgt de leerling nog twee avo vakken die samenhangen met het profiel economie: Spaans en wiskunde. De leerlingen volgen ook nog twee vakken die samenhangen met het profiel zorg & welzijn: biologie en geschiedenis. De leerlingen behalen daarmee een diploma voor het profiel zorg & welzijn en economie.

Tabel 1: E&O nu (leerjaar 4) en E&O 2024 (leerjaar 3)
E&O nuE&O in 2024
CommercieelRetail en styling
CommercieelService en sales
LogistiekStock en supplies
SecretarieelOffice & support
AdministratieOffice & support