Index

Heldring Business School

Hoofdstuk 8 Leerlingbegeleiding

8.1 Mentor

De leerlingbegeleiding is er in de eerste plaats op gericht dat leerlingen zich zo goed mogelijk kunnen ontplooien. Bovendien spannen we ons in om leerlingen zich thuis te laten voelen. Behalve de docenten zijn de mentoren, de teamleiders, de coördinator passend onderwijs en de vertrouwensdocenten direct betrokken bij de leerlingbegeleiding. Daarnaast kan er via het zorgteam van de school een beroep gedaan worden op externe begeleiding.

De mentor is één van de belangrijkste personen in de school. Hij of zij is het eerste aanspreekpunt van leerlingen en ouders. Elke klas heeft een eigen mentor. In het eerste leerjaar is hij of zij degene die de nieuwe leerlingen wegwijs maakt in de school. De mentor houdt de vorderingen van de leerlingen in de gaten en kijkt of de sfeer in de klas goed is. Elke week geeft de mentor mentorlessen aan de klas. In deze lessen wordt aandacht besteed aan studievaardigheden, het maken van huiswerk, normen en waarden en sociale vaardigheden. Ook bespreekt de mentor met de leerlingen allerlei alledaagse (school)zaken en bereidt hij of zij met de klas activiteiten voor. Leerlingen kunnen meestal bij hun mentor terecht met hun vragen of problemen. Ouders kunnen de mentor spreken over de gang van zaken in de klas en het functioneren van hun kind. Het contact tussen school en ouders loopt in eerste instantie via de mentor. Mentoren en docenten werken nauw samen in teams, zodat onderwijs en begeleiding zo goed mogelijk op elkaar zijn afgestemd. Aan het begin van het schooljaar draagt de mentor belangrijke informatie over leerlingen over aan de mentor van het volgende leerjaar.

8.2 Team in school

De teamleiders hebben de dagelijkse leiding over de onderwijskundige en organisatorische zaken van de klassen binnen hun team. Er wordt gewerkt in drie teams. Daarnaast zijn de teamleiders verantwoordelijk voor het inschrijven van leerlingen, de afwikkeling en bewaking van de procedures van de regionale verwijzingscommissie, de leerweg- en afdelingskeuze van hun leerlingen en de verwijzing naar andere scholen. De algehele leiding over het onderwijs in alle leerjaren ligt bij de directeur. De schoolleiding bestaat uit de directeur en teamleiders. U kunt hen bereiken via het algemene telefoonnummer van de school: 070 3600589.

Anti-pestcoördinator

Wij hebben twee anti-pestcoördinatoren. Dit zijn dhr. Berends en dhr. Van Leeuwen. De antipest-coördinator geeft voorlichting aan leerlingen en medewerkers. Ook organiseert hij jaarlijks de week tegen pesten. Een week waarin alle leerlingen verschillende activiteiten ondernemen die in het teken staan van bewustwording van de gevolgen van pesten. In al onze klassen wordt aandacht besteed aan weerbaarheid. Ons anti-pestprotocol kunt u vinden op onze website.

Leerling-coördinator

Heldring Business School heeft twee leerling-coördinatoren. Zij ondersteunen de schoolleiding bij zaken die leerlingen betreffen. Leerlingencoördinatoren zijn verantwoordelijk voor de coördinatie rondom de begeleiding van de leerlingen die de taak van de mentor overstijgt. Zij zorgen voor de opvang van de leerlingen die vroegtijdig uit de les zijn gegaan en handelen de incidenten af. Ook dragen zij zorg voor communicatie met andere functionarissen in de school.

Decaan

De decaan coördineert activiteiten in het kader van loopbaanoriëntatie en begeleiding (LOB) en met het geven van voorlichting over studie- en beroepskeuze. Mocht u samen met uw kind een afspraak willen maken voor advies, dan kunt u contact opnemen met de decaan.

Vertrouwenspersoon

De school wil seksuele intimidatie, agressie, geweld en discriminatie voorkomen en bestrijden. Leerlingen met moeilijkheden die al dan niet met de school te maken hebben, kunnen terecht bij de vertrouwenspersoon. De vertrouwenspersoon bespreekt met de leerlingen welke mogelijkheden er zijn om het probleem op te lossen of bespreekbaar te maken. De vertrouwenspersoon werkt samen met de schoolmaatschappelijk werker en de coördinator Passend Onderwijs. De schoolmaatschappelijk werker en de coördinator Passend Onderwijs kunnen, als dat nodig is, in samenwerking met de ouders/ verzorgers doorverwijzen naar hulpverlenende instanties.

Zorgteam van de school

Het zorgteam van de school houdt zich bezig met de begeleiding voor leerlingen die dit nodig hebben. Dit gaat altijd in samenspraak met de mentor, teamleider en de ouders/ verzorgers. Het kan zo zijn dat deze hulp bij een externe organisatie moet worden gezocht. De school kan deze begeleiding aanvragen en/of een bemiddelende rol innemen. Dit gaat altijd in samenspraak met de ouders/ verzorgers en de leerling zelf. Op onze website is het Schoolondersteuningsprofiel (SOP) te vinden. Hierin worden de verschillende vormen van begeleiding omschreven. Het zorgteam van de school bestaat uit de coördinator Passend Onderwijs, de leerlingbegeleider en de schoolmaatschappelijk werker.

De leerlingbegeleider werkt nauw samen met de coördinator Passend Onderwijs en begeleidt leerlingen die passend onderwijs nodig hebben door middel van voortgangsgesprekjes, dyslexiebegeleiding en bijlessen. Ze kan ook een persoonlijk mentor zijn voor bepaalde leerlingen.

8.3 Veilig thuis: meldcode kindermishandeling

Ter versterking van de aanpak van kindermishandeling geldt voor de school de Wet Meldcode. Het doel van de meldcode is dat sneller en adequater wordt ingegrepen. De meldcode geeft het personeel via een stappenplan aan hoe te handelen wanneer er signalen zijn die kunnen duiden op huiselijk geweld of kindermishandeling. Door het consequent toepassen van de meldcode zal kindermishandeling sneller worden gesignaleerd. De school heeft een aantal collega’s die speciaal zijn opgeleid als aandachtsfunctionaris. De aandachtsfunctionaris heeft een belangrijke rol bij de naleving van de meldcode en het bewaken van de interne procedure m.b.t. huiselijk geweld en kindermishandeling.

8.4 Team buiten school

Alle scholen voor regulier en speciaal onderwijs maken deel uit van een samenwerkingsverband. Heldring Business School is aangesloten bij het samenwerkingsverband SWV Zuid-Holland West. Het adres van het samenwerkingsverband is:

SWV Zuid-Holland-West
Johanna Westerdijkplein 1
2521 EN Den Haag
070-3156355

Meer informatie kunt u vinden op: www.swvzhw.nl

GGD

Alle leerlingen van het eerste en het derde leerjaar worden door de jeugdverpleegkundige gesproken. Ook kan de jeugdarts/jeugdverpleegkundige door het zorgteam en ouders worden ingeschakeld in het kader van verzuimbegeleiding.

Schoolmaatschappelijk werker

De schoolmaatschappelijk werker begeleidt samen met de coördinator passend onderwijs leerlingen met sociale en/of psychische problemen die extra zorg nodig hebben.

Gedragsspecialist

Deze begeleider ondersteunt de mentor bij de aanpak van leerlingen die extra zorg nodig hebben in de klassensituatie. Ook kan de gedragsspecialist ingeschakeld worden door de coördinator Passend Onderwijs voor een individuele gedragstraining. Dit gaat altijd met toestemming van ouders/verzorgers.

Leerplichtambtenaar

De school heeft een vaste leerplichtambtenaar welke nauw betrokken is bij de school. Deze ziet erop toe dat leerlingen en ouders zich houden aan de Leerplichtwet. Niet alleen ongeoorloofd schoolverzuim, maar ook regelmatig te laat komen moet door de school verplicht gemeld worden aan de leerplichtambtenaar. De leerplichtambtenaar kan de ouders en de leerling oproepen voor een gesprek en kan o.a. een proces-verbaal opmaken. Meer informatie over leerplicht vindt u op de website van de gemeente: https://www.denhaag.nl/nl/In-de-stad/Onderwijs-en-studeren/afdeling-leerplicht.htm

Coördinator passend onderwijs(copa) en JES-team

De coördinator passend onderwijs begeleidt in samenwerking met de teamleiders, leerlingcoördinatoren en het zorgteam de leerlingen met een zorgvraag in alle leerjaren. Samen met interne en externe deskundigen vormt de copa het JES-team. Naast de copa zitten in het JES-team nog de leerlingbegeleider, de schoolmaatschappelijk werker, de jeugdarts en/of de jeugdverpleegkundige, de koppelgenoot jeugdhulp en de leerplichtambtenaar. Dit team komt tweewekelijks bijeen om in breed verband de juiste zorg af te stemmen. Zonder toestemming van de ouders en de leerling mag een leerling jonger dan zestien jaar niet worden besproken in het JES-team. De verslagen van de besprekingen en afspraken worden vastgelegd in het zorgdossier van de leerling. De informatie blijft vertrouwelijk, alles gebeurt met respect voor de privacy en is controleerbaar.

Koppelgenoot jeugdhulp

Sinds januari 2024 is de jeugdhulp in Den Haag verdeeld in twee gebieden: Kracht en Rondom Jou. Dit is postcode-afhankelijk. De school valt onder het jeugdhulp gebied: Kracht. Hiervan is een koppelgenoot aangesloten bij de school en denkt mee en geeft advies tijdens het JES-overleg.

8.5 Extra hulp

Alle leerlingen in leerjaar 1 zullen in september deelnemen aan een nulmeting met betrekking tot leesvaardigheid (Nederlands & Engels) en de rekenvaardigheden. Zo krijgen we een goed beeld van de beginsituatie van uw kind met betrekking tot de basisvaardigheden. Op basis van deze gegevens en de resultaten van uw kind wordt besloten of uw kind wordt uitgenodigd voor het maatwerkuur. Sommige leerlingen hebben dyslexie of problemen op het gebied van ruimtelijk inzicht of concentratie. Ook voor deze leerlingen is extra hulp beschikbaar. Dat kan in de vorm van bijvoorbeeld tekstvergroting, tijdsverlenging bij toetsen en voorlezen Ouders worden hierover geïnformeerd. In de bovenbouw wordt zo nodig de extra ingezette hulp voortgezet.

Trainingen en cursussen

Er zijn leerlingen die nog moeten leren om sterker in hun schoenen te staan. De school kan hiervoor korte cursussen aanbieden. Bijvoorbeeld om faalangst tegen te gaan, de concentratie te verbeteren of om met agressie te leren omgaan.

8.6 Veiligheidscoördinator

De school heeft een veiligheidscoördinator die zich bezighoudt met de veiligheid van onze leerlingen en alle medewerkers in ons gebouw. In goed overleg met de schoolleiding en/of de schoolwijkagent zorgt de veiligheidscoördinator ervoor dat leerlingen in een vertrouwde en veilige omgeving hun dagelijks onderwijs kunnen volgen. De veiligheidscoördinator verzorgt ook de administratieve handelingen die betrekking hebben op het door Heldring Business School gevoerde veiligheidsbeleid. Elk jaar wordt er via de vragenlijsten aan leerlingen van leerjaar 1 t/m 4 gekeken hoe de sociale en fysieke veiligheid wordt ervaren. Ook in de vragenlijst voor ouders zijn deze onderwerpen meegenomen. De resultaten hiervan worden bestudeerd en indien nodig volgt er een verbeterplan. Dit wordt in de MR besproken. Op de website www.scholenopdekaart.nl staan de resultaten van alle scholen vermeld.

Politie

Heldring Business School werkt nauw samen met politie Segbroek op het gebied van schoolveiligheid. Zij verzorgen o.a. gastlessen bij ons op school over verschillende onderwerpen. Als een leerling de wet overtreedt kunnen wij de hulp van de politie inschakelen. In ernstige gevallen zullen wij aangifte doen.

Bureau Halt

Samen met school, ouders en natuurlijk de leerlingen zelf, willen we zorgen dat elke leerling zich fijn en veilig voelt op school. Zodat elke leerling kan leren en zich positief kan ontwikkelen. Soms maken jongeren fouten. We willen leerlingen bewust maken van hun gedrag en de gevolgen van hun gedrag voor henzelf en de ander. Op deze manier worden leerlingen weerbaarder, voelen ze zich veilig en op hun plek op school.

Halt houdt op scholen preventief spreekuur waar leerlingen naar verwezen worden voor incidenten waarbij sprake is van grensoverschrijdend gedrag. Halt maakt hierbij gebruik van haar ervaring en expertise in het strafrecht. Jongeren zijn zelf verantwoordelijk voor hun daden. Bij het Halt-spreekuur krijgen ze de kans om recht te zetten wat ze verkeerd hebben gedaan. Door te leren van hun fouten voorkomen ze dat ze opnieuw in de problemen komen.

HTM

Jaarlijks verzorgt de HTM gastlessen voor jaar 1 en 2. Deze hebben het doel de veiligheid in de tram en bij de haltes te bespreken en hen te wijzen op gevaren. Goed gedrag (burgerschap!) in de tram is ook een onderdeel van veiligheid voor de medepassagier. Daarnaast is de HTM ook actief betrokken bij ons loopbaanbeleid. Dit bedrijf stelt ook stageplekken beschikbaar.